La lluita contra els monopolis

En els darrers dies han coincidit dues notícies que vistes una al costat de l’altra prenen una altra rellevància. Una és la possible compra de Digital Plus per part de Telefónica. I l’altra, segons informava El País en les seves edicions del 8 i del 9 de març passat, és les limitacions que l’organisme regulador mexicà de les telecomunicacions ha imposat a Televisa i com això ha canviat les regles del joc en el sector en aquest país. En aquest cas, cal deixar clar que l’ens regulador al qual ens referim és l’autoritat en matèria de competència i no pas a una derivada de les lleis que regulen la comunicació, com passa en altres països de l’Amèrica llatina.

És a dir, que mentre a l’Estat espanyol està en joc –si Brussel·les no ho impedeix– una operació que suposaria un pas més en la monopolització del sector, a Mèxic ens trobem un pas en direcció contrària. L’Institut Federal de les Telecomunicacions (Ifetel) ha obligat al gegant de les comunicacions d’aquest país a renunciar a la transmissió en exclusiva de programes que generen alts nivells d’audiència, com competicions esportives –finals de tornejos mundials o Jocs Olímpics– i a compartir les seves infraestructures amb altres operadors.

A l’Estat espanyol, quan a l’any 1988 es van aprovar l’aparició de cadenes privades de televisió, es van marcar uns límits en el propietat i que no hi hagués cap accionista que també participés en altres plataformes. Després, durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, es va modificar la llei per donar pas a la creació de La Sexta i de Cuatro. Més endavant, ja en l’actual etapa del PP, es va tornar a modificar la llei per permetre que la Sexta es posés en l’àmbit d’Antena3 TV i Cuatro, en el de Telecinco. Tot plegat, per tornar gairebé on érem fa més de 25 anys.

Si es comparen les dues situacions –la mexicana i l’espanyola–, es constata que mentre a Mèxic les decisions s’han pres per protegir l’usuari, a l’Estat espanyol, sempre s’ha regulat en benefici dels operadors i dels grans conglomerats mediàtics. Això explica també que no hi hagi encara una llei de la comunicació, com tenen en els països que van per davant. No és que a Mèxic no hi hagi pugnes empresarials, que ben cert que hi són, però la darrera resolució de l’autoritat en matèria de competència ha significat un cop dur per al grup més fort –que controla el 70% del mercat– i un nou escenari per al sector

Etiquetat:, , ,

Un pensament sobre “La lluita contra els monopolis

  1. Andreu Castellet 15 Març 2014 a les 18:35 Reply

    Em temo que des de la desgraciadíssima OPA fallida de PRISA sobre Sogecable -la pala que ha cavat la tomba del grup en termes financers-, Telefònica -i una mica Mediaset- són els que efectivament manen a PRISA-Sogecable-Digital Plus. Començant pel gran manaire de PRISA, Fernando Abril Martorell, posat/imposat per Telefònica i antic directiu de l’operadora.
    Pel que fa a les qüestions de competència, a Espanya mai no hem anat gaire bé, però des que el PP va decidir carregar-se la CMT -curiosament l’únic organisme regulador estatal espanyol amb seu a Barcelona- per fusionar-lo dins d’un macro-organisme regulador, les coses empitjoren encara més.
    Podríem haver decidit mirar-nos en el mirall britànic de l’Ofcom, que pot regular al mateix temps l’audiovisual i les telecomunicacions -excepte la BBC, que té un estatut propi especial-, però sembla que del Regne Unit ens interessa poca cosa més que el whisky. Què hi farem.
    Aquí el gran tema de futur de l’audiovisual -atenció- ve per un altre cantó: la compra d’ONO per Vodafone tindrà conseqüènciaes molt rellevants -ja veurem de quin signe- sobre el mercat de l’audiovisual de pagament. “Ojo al dato”, que deia aquell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: