L’autoregulació queda en evidència

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha obert dos expedients sancionadors a Atresmedia i a Mediaset per continguts poc adequats en horari infantil. Concretament es refereix als espais El Programa de Ana Rosa, a Telecinco, i Espejo Público, a Antena 3. Afirma aquest organisme que tots dos «haurien emès escenes i imatges amb continguts audiovisuals que poden ser inadequats per a tots els públics per la qual cosa no encaixarien amb els criteris establerts en el Codi d’Autoregulació que han subscrit tant Mediaset com Atresmedia». El mateix dia en què la CNMC feia públic la incoació d’aquests expedients, la subdirectora d’Audiovisual de l’ens, Júlia López, afirmava en unes jornades que molt aviat «les televisions hauran de complir amb l’horari de protecció infantil» i advertia els operadors que si no ho fan per la via de l’autorregulació«se’ls imposaran totes les sancions que es considerin necessàries per al seu degut compliment.»

López, que participava en les jornades «Pantalles segures per als menors a Europa», explicava que «intentarem que es compleixi la llei per la via de l’autorregulació, però si no és així, haurem d’exercir la nostra competència i, si és necessari, caldrà imposar les sancions que siguin necessàries». L’horari infantil –menors de tretze anys– és el comprés entre les vuit i les nou del matí, entre cinc i vuit de la tarda i de nou a dotze del matí els dissabtes, diumenges i festius d’àmbit estatal. López assegura que en els darrers tres anys, la situació dels menors davant la televisió havia millorat però «encara queda un llarg camí per recòrrer», malgrat que la convergència entre les televisions i les noves tecnologies afegeix noves dificultats a aquest control. Des de fa anys hi ha hagut grans crítiques als continguts televisius en horari infantil i per aquesta raó, i per millorar la seva imatge, les principals cadenes de televisió van pactar al 2004 un Codi d’Autorregulació que totes elles han vulnerat sistemàticament, convertint-lo gairebé en una broma.

Aquest Codi va ser presentat públicament el desembre de 2004 per l’associació que agrupa les televisions comercials –la UTECA–, tot i que TVE també el firmava, amb l’aval de la llavors vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega. La ministra de la Presidència va assegurar llavors que començava una nova etapa de la televisió a Espanya. La realitat ha deixat en evidència el triomfalisme oficial ja que les queixes i les denúncies per l’incompliment de la normativa han estat constants al llarg d’aquests anys. La ineficàcia del comitè d’autoregulació ha estat flagrant en aquest període i és la prova de la necessitat de regulacions del funcionament dels mitjans de comunicació amb un organisme de control totalment independent que vetlli pel compliment de la norma. No obstant això sorprèn que l’organisme regulador supediti el compliment de la normativa a l’autoregulació dels operadors quan hauria de ser justament a l’inrevés. Això és el que precisament entenen les institucions europees que exigeixen que s’apliquin amb rigor les directives comunitàries en matèria de televisió, molt més estrictes que els codis d’autoregulació que, tot i això, són vulnerats de manera constant.

Etiquetat:, , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: