La periodista Giuliana Sgrena, amenaçada de mort al seu facebook

Les amenaces de mort i els insults a través de twitter no són una especialitat catalana o espanyola. Malauradament també en altres països no gaire llunyans es produeixen aquestes mostres de mala educació i d’odi contra els que no pensen igual. La diferència, aquí, és que de moment sembla que es fa una selecció força selectiva sobre a qui s’ha de perseguir si aquests insults i atacs d’odi comporten alguna mena de delicte per part dels seus autors. A Itàlia ha esclatat un afer que té com a protagonista la periodista Giuliana Sgrena, el nom de la qual va centrar l’actualitat informativa quan va ser segrestada a Bagdad el 4 de febrer de 2005. Al cap d’un mes, el 4 de març, Sgrena era alliberada pels serveis secrets italians en una acció en la qual va resultar mort un dels agents, Nicola Calipari, a part que ella mateixa en va resultar ferida.

Ara la periodista italiana ha tornat a ser notícia perquè ha rebut gravíssimes amenaces a la seva pàgina de facebook. Al marge de dir-li «assassina maleïda» i «t’haurien d’haver deixat marcir en un soterrani a 300 metres a l’Iraq», l’adverteixen que «vigila la teva esquena, som tots assassins». Aquests atacs els ha rebut coincidint amb el fet que Sgrena aspira a entrar al Parlament Europeu en les eleccions del pròxim 25 de maig formant part de la llista que lidera el grec Alexis Tsipras com a candidat a president de la Comissió Europea per part Grup de l’Esquerra Unitària Europea. Episodis com aquest ja els ha viscut Sgrena en altres ocasions com la que detalla el portal web agoravox.it, succeït al 2012.

Podria semblar que aquest episodi no està directament vinculat amb el dret a la informació però cal tenir en compte que el centre de la polèmica neix del fet que un funcionari policial italià va perdre la vida en una acció per alliberar Sgrena d’un segrest derivat de la seva activitat professional com a periodista. Els recents insults i l’exhibició d’odi contra l’ara candidata europea –també ho va ser al 2009–, però, s’assemblen força als excessos que s’han llegit aquí a les xarxes socials on també es demana que es mati a tort i a dret. Ignoro l’actuació de les autoritats italianes per aclarir aquests fets però és evident la parcialitat amb què ho estan fent les d’aquí. El dret de la ciutadania a rebre una informació de qualitat passa perquè els professionals disposin d’un marc regulador adequat per fer-ho i que entre les mesures essencials que ha d’incloure és que ho puguin fer amb la màxima seguretat i sense amenaces ni agressions.

La Federació Europea de Periodistes (FEP) ha presentat per a les eleccions d’aquest diumenge 25 de maig un manifest en defensa del pluralisme i en el qual s’afirma que «no hi ha democràcia a Europa sense independència dels periodistes». Un respecte per al pluralisme als mitjans i a la diversitat d’opinions en el conjunt de la societat acabaria tenint un reflex a les xarxes socials. De fet, a Itàlia, on sí que hi ha una llei reguladora de la comunicació, no hi ha l’atac que contra twitter duen ara a terme les autoritats espanyoles.

Etiquetat:, , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: