Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació, per protegir llibertats fonamentals

El 2016, la Unesco va declarar el 28 de setembre Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació. El seu objectiu és promoure que els països garanteixin l’accés públic a la informació i protegeixin les llibertats fonamentals, d’acord amb la legislació nacional i els acords internacionals». Diverses organitzacions han fet actes per commemorar aquesta data i reivindicar que arreu del món es respecti aquest dret humà universal, tal com estableix la Declaració Universal de Drets Humans, en el seu article 19.

La Federació Internacional de Periodistes (FIP) no ha estat una excepció i ha denunciat que «més de 30 països han bloquejat l’accés a mitjans de comunicació o a Internet en el que va de 2019, amenaçant el dret fonamental de la ciutadania al lliure accés a la informació».

El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) també hi ha fet la seva aportació, difonent les campanyes internacionals i impulsant-ne una altra a escala catalana. Té com a lema «Suma’t a la lluita de l’SPC per un periodisme digne!». És una iniciativa de la qual, com a president de l’SPC, no puc ser-ne més favorable. L’objectiu del sindicat és potenciar la seva tasca en defensa dels i les professionals de la informació i del Dret a la informació de la ciutadania. I que la iniciativa neixi un 28 de setembre coincidint amb la commemoració de la Unesco no és una casualitat.

Tal com es diu en l’anunci d’aquesta campanya, «defensar els drets dels treballadors i les treballadores del sector és garantir unes condicions de treball dignes, el respecte a la deontologia, a l’ètica i a la independència periodística; és garantir també el Dret a la Informació de la ciutadania. Sense un periodisme lliure, independent i rigorós és molt difícil defensar la resta de drets: a la sanitat, a l’educació, a l’habitatge, a la justícia, a l’atenció social, al treball, a uns serveis públics de qualitat… Sense periodisme independent no hi ha democràcia.

L’any està ple de Dies Internacionals –o Mundials– de… Segurament tots a favor de causes justes i nobles que cal protegir i promoure. Però aquesta del 28 de setembre és una data que serveix per conscienciar-nos tots plegats sobre la importància de poder rebre una informació lliure i independent dels poders polítics, econòmics i empresarials per disposar d’una òptima democràcia. Òbviament que el dret més essencial és el de la vida i que n’hi ha d’altres fonamentals que acabem de citar. Però el de la informació és el que permet defensar tots aquests perquè és el que serveix per tenir totes les dades per fer-ho millor. És el rovell de l’ou que lliga la salsa de tots els drets humans.

Naturalment que jo col·laboraré en aquesta campanya, que serà plenament operativa a partir el pròxim 7 d’octubre. És una qüestió que interpel·la a tothom. A professionals de la informació, formin part del sindicat o no, i a aquells sectors socials que comparteixen la preocupació per les deficiències en la informació que reben. Només fent-nos tots plegats còmplices en aquest combat podrem revertir la situació en la qualitat de la informació de la ciutadania. Si no t’agrada la informació que reps, ajuda l’SPC a ser més fort per tenir més i millors eines per canviar-ho.

Etiquetat:, ,

Un pensament sobre “Dia Internacional del Dret d’Accés Universal a la Informació, per protegir llibertats fonamentals

  1. […] Per cert: per a qui estigui descontent de la informació que rep, mireu-vos això. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: