Andalusia, un pas per davant

L’any 2010 va començar a Andalusia una iniciativa que porta per nom Foro Andaluz de Educación, Comunicación y Ciudadanía. El seu objectiu és «posicionar la comunicació com a un element central en la construcció d’una ciutadania informada, activa, crítica, participativa i transformadora del seu entorn, des de la defensa de l’exercici del dret a la comunicació». Aquesta és la iniciativa en aquest àmbit més avançada que hi ha a l’Estat espanyol. Catalunya, que sempre s’ha mostrat capdavantera en molts aspectes, especialment en aquells vinculats a les aspiracions democràtiques i de participació, s’ha quedat enrere tot i haver estat la primera, a la pell de brau, d’impulsar experiències en aquesta direcció. En la plataforma andalusa hi participen un total de 34 associacions d’aquesta comunitat de tot tipus, entre les quals hi ha el Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA), la Xarxa de Mitjans Comunitaris, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació d’Andalusia o l’Associació Andalusa de Barris Ignorats. És una aliança dels moviments socials per reclamar una qüestió tan bàsica com que se’ls garanteixi el dret a ser informats i a comunicar.

A Catalunya va haver-hi els primers intents a finals dels anys 90. Una plataforma d’entitats sindicals, socials i polítiques van impulsar al 1997 un manifest en la redacció del qual hi havia tingut un gran protagonisme el periodista i escriptor Manolo Vázquez Montalbán. S’hi afirmava, entre d’altres consideracions, que «els consumidors es troben normalment sense capacitat de descodificar les intencions reals dels missatges que reben i desorganitzats per exigir una informació que doni resposta a les seves autèntiques necessitats de saber. Professionals i consumidors, a la fi, pateixen les conseqüències d’una progressiva presència dels grups empresarials que lluiten per guanyar l’hegemonia dins d’un procés de concentració monopolista, però no per assegurar el dret del ciutadà a ser informat».

Però aquesta tasca no va tenir continuïtat i els esforços que des de diversos àmbits s’han fet fins ara no han reeixit. En les darreres setmanes han aparegut nous impulsos dels quals n’informarem més endavant quan es vagin concretant. Avui, però, el protagonisme és a Andalusia on el 4 de febrer passat va haver-hi una reunió de la Mesa d’Ordenació i Impuls del Sector Audiovisual (MOISA) a la qual hi van assistir membres del Foro Andaluz i de la conselleria de Presidència de la Junta d’Andalusia. A la trobada es van abordar les quinze propostes fetes per aquesta entitat perquè s’incorporin a la futura Llei de comunicació audiovisual i al Pla d’impuls del sector audiovisual. Aquesta experiència està sent seguida de molt aprop pels promotors del nou intent de bastir a Catalunya, concretament a Barcelona, una xarxa ciutadana en defensa del dret a la informació de la ciutadania en consonància amb el que estableix l’article 52 de l’Estatut de Catalunya.

Etiquetat:,

2 pensaments sobre “Andalusia, un pas per davant

  1. Fabián Nevado 18 febrer 2014 a les 12:07 Reply

    L´article esta bé. I ha reflectit un fet important dintre del mon de la informació, però des de el humil punt de vista, tindria el autor que difondre més ideologia encaminada més que a democratitzar els mitjans públic i privats ( que estaria bé i seria desitjable ) a reivindicar un espai comunicatiu dintre de lo públic, principalment, que donés veu a la ciutadania. O simplement apel.lar a la informació veraç i rigorosa dels fets. Separant el que es informació de opinió.
    Ja se saps que cada mitja te la seva ideologia, que casualment casi tota es d’eretes i últimament molt reaccionaria. Un País sin Razón que busca el ABC en el Mundo.
    F.

  2. […] societat civil per reivindicar que es garanteixi el seu dret a la informació i a la comunicació. Andalusia va un pas per davant i des de Catalunya es comencen a promoure diverses iniciatives que cal seguir […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: